Ardei umpluți ca în Țara Secașelor

Ardeii umpluți se găteau îndeosebi vara, în sezonul legumelor, ca mâncare de post. Mai târziu, s-au pregătit și cu carne.

“Îs foarte buni ardeii cu carne. Da’ mai mult îi mâncam de post. Atunci îi umpleam cu orez, morcov, pătrunjel, ceapă, o țâră de țelină”, povestește o gospodină din Țara Secașelor, care a contribuit cu această rețetă la enciclopedia “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.

Ingrediente

  • 1 kg de carne de porc
  • 200 g orez
  • 50 ml bulion
  • sare
  • piper
  • o lingură de untură sau 100 ml ulei
  • o lingură făină albă
  • zahăr

Mod de preparare

  1. În carnea de porc, măcinată prin mașina de tocat, se adaugă orezul și se condimentează după gust.
  2. Se spală ardeii și se curăță de seminţe, apoi se umplu cu carne; se aşază într-un vas, se pune apă încât să acopere ardeii și se fierb pe foc mic, cam 45 minute.
  3. Separat, se încinge uleiul într-o tigaie și se adaugă făina; se lasă să se rumenească bine, apoi se stinge cu bulion amestecând continuu.
  4. La final, se adaugă puțin zahăr și sare, după gust.
  5. Se pune sosul peste ardei şi se mai fierbe cam 5 minute.
  6. Poftă bună!

“Popasuri culinare în ținutul Sibiului” este prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al județului Sibiu. Proiectul a fost realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*