Arome și amintiri

Pentru prima oară în România, Sibiul va găzdui un experiment psihologic inedit în domeniul culturii gastronomice.

Sub coordonarea profesorului Sebastian Groes și a psihologului Tom Mercer de la Universitatea din Wolverhampton, evenimentul intitulat „Proust în Transilvania” își propune să pună în evidență mirosuri și gusturi specifice aparținând acestei zone. Astfel, experimentul inedit pentru spațiul cultural românesc cartografiază mirosurile unor elemente gastronomice caracteristice acestei arii geografice – țuică, brânzeturi, cârnați afumați ori hencleș – și legătura lor subtilă cu amintiri și experiențe din trecutul personal.

Evenimentul se va desfășura în limba engleză, în sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, și va fi urmat de o lectură din scrierile autorilor Niall Griffiths, Kerry Hadley-Pryce și Radu Vancu și de discuții cu aceștia la un pahar de vin.

„Proust în Transilvania” face parte din programul conferinței internaționale „East-West Cultural Passage“, care va avea loc în perioada 7-9 noiembrie, cu tema „Craving Planet Earth: Food in Culture – Past, Present and Future“, ai cărei organizatori sunt Facultatea de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu, împreună cu Centrul de Cercetări Transculturale și Transnaționale din cadrul Universității din Wolverhampton, Marea Britanie, precum și Societatea Academică Anglofonă din România.

În cadrul programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, conferința se bucură de participarea scriitorilor Niall Griffiths și Kerry Hadley-Pryce, a unor critici literari renumiți, precum Peter Childs, Sebastian Groes, Bran Nicol sau Daisy Black, toți din Marea Britanie, și a reputatului lingvist român Ștefan Oltean, dar și a unor cadre didactice și cercetători de la universități din SUA, Elveția, India, Polonia, Ucraina și România.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*