Ciulama cu ciuperci de pădure

Ingrediente

  • ciuperci (gălbiori, hribi)
  • ceapă
  • 1 ardei gras galben
  • 1 ardei kapia
  • pătrunjel rădăcină
  • smântână
  • frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • 1 kg mălai

Mod de preparare

  1. Se curăță ceapa, se taie mărunt și se prăjește în uleiul bine încins până se înmoaie.
  2. Se adaugă ardeiul galben și ardeiul kapia tăiați felii, pătrunjelul rădăcină tăiat și se călesc împreună cu ceapa câteva minute.
  3. Apoi se adaugă ciupercile curățate, spălate și tăiate.
  4. Se fierb până scade zeama lăsată de ciuperci.
  5. Se adaugă în sosul rămas o dresătură din făină și smântână și se lasă la fiert.
  6. La sfârșit, se presară verdeață tocată și se potrivește de sare și piper.
  7. Ciulamaua se servește cu mămăligă caldă.

Rețeta a fost culeasă în anul 2014, de la Vasile Chira, din Baia Mare, de către Karla Roșca, muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA din Sibiu.

În fiecare vară, Karla Roşca se ocupă de organizarea unui altfel de târg al olarilor, intitulat “Frumos. Ceramic. Folositor”, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

„Pe perioada acestei săptămâni, olarii fac oale în direct și gătesc la foc deschis în oalele și cratițele gata arse și decorate acasă, aduse special pentru demonstrații culinare; iar noi, antropologii și etnologii invitați să le jurizăm munca, avem în față lecția complementarității patrimoniului cultural material și imaterial, pentru că obiectele executate și expuse, oalele și ulcioarele, sunt completate de schimburi orale și scrise de rețete tradiționale de mâncăruri specifice sau de tehnici de prelucrare a lutului până la forma finită, de secrete ale meseriei şi de savoir faire, cum am spune noi, modernii.

Mai mult, patrimonul material și imaterial provocat și promovat de olarii din târgul de ceramică din Dumbrava Sibiului se constituie într-o spectaculoasă parte practică, aplicativă, a manifestării etnografice și este completat de opiniile specialiștilor, resimțit ca partea teoretică a activității, însumate în lucrări cu caracter științific, prezentate în cadrul unor simpozione de etnografie și etnologie cu tema Frumos. Ceramic. Folositor, de specialiști în domeniu din România, Ungaria și Bulgaria”, explică muzeograful sibian.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*