Crap cu sos

Mod de preparare

  1. Taie carnea în felii și săreaz-o.
  2. Fierbe apa, adaugă o ceapă și un măr. Fierbe până ce mărul și ceapa se înmoaie.
  3. Pune carnea într-o cratiță, toarnă fiertura peste ea.
  4. Adaugă miere, oțet, piper, ghimbir tăiat felii și un pic de vin.
  5. Gătește-le împreună.
  6. Servire: servește carnea cu sosul alături și feliile de ghimbir deasupra.
  7. Adaugă praz tocat mărunt.

Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.


ilustrație: Frans Ykens (1601-1693), Farfurie cu pește
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*