Freestyling în bucătărie! Sufleu de morcovi á la Chef Bogdan Roman

Această rețetă originală are o poveste amuzantă care ne demonstrează că foamea este cel mai bun bucătar.

“Într-o noapte, pe la ora 1 jumate, mi s-a făcut foame. Am deschis frigiderul și am găsit în el următoarele: două ouă (prea puține pentru o omletă), 1 kg morcovi (prea mulți pentru orice), juma’ de litru de lapte, un pachet de unt și niște brânză frământată. Hmmm… Cu ceva vreme înainte, auzisem de sufle de morcovi, dar nu făcusem sau mâncasem niciodată. Mi-am zis: «hai să vedem ce o ieși!». Am făcut sufleul combinând rețeta clasică de sufle cu multă foame, inspirație și 2 kg de freestyling în bucătărie!”, povestește îndrăgitul bucătar sibian pe blogul său.

Ingrediente

  • 500 g morcovi
  • 250 g brânză de vaci
  • 100 g unt
  • 200 ml lapte
  • 2 ouă
  • 1 lingură mare de făină
  • sare și piper după gust

Mod de preparare

  1. Morcovii se curăță, se spală și se rad pe răzătoarea medie-mică. După ce sunt rași, se pun la călit în 50 g de unt. Se călesc la foc mic, amestecând des timp de 10 minute. Se adaugă un pahar de apă și se lasă să fiarbă încet (cu capacul pus) până ce scade apa.
  2. Separat, într-o tigaie se topește untul rămas (50 g) la foc mic. Se adaugă o lingură de făină și se amestecă în continuu cu o lingură de lemn. Când începe să se îngroașe sosul, se adaugă lapte rece și se amestecă pentru a nu se arde făina și a nu face cocoloașe. Pe măsură ce sosul se îngroașă, se tot adaugă lapte până ce în final va arăta ca o smântână (mai subțire). Se adaugă sare și piper (preferabil alb) și se lasă să se răcească.
  3. Într-un vas se bat spumă albușurile de la 2 ouă. Pentru a bate albușurile spumă, aveți grijă să fie cât mai reci și să adăugați un praf de sare. Spuma va reuși garantat. Un gălbenuș se amestecă cu brânză, sare și piper, iar dacă este prea moale, se poate adăuga un pic de griș. După ce au fost amestecate, se adaugă jumătate din albușul bătut spumă și se încorporează amestecând încet. Cealaltă jumătate de albuș se încorporează în sosul făcut mai devreme și răcit.
  4. Se ia un vas de cuptor (preferabil de Jena), se unge cu unt pe pereții interiori și se tapetează cu făină sau griș. Se pune un strat de morcovi (aproximativ jumătate din cantitate), brânza preparată și restul de morcovi. Se adaugă deasupra sosul și se introduce în cuptorul preîncălzit. Se lasă la foc mic aproximativ 30 minute. Este gata când are o culoare rumenie și dacă introducem o scobitoare în sufleu, o scoatem curată.

Poftă bună!

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*