Găină cu spanac

Găina cu spanac era o mâncare apreciată la curtea princiară a Transilvaniei.

Mod de preparare

  1. Taie carnea în bucăți de dimensiunea unei îmbucături.
  2. Încinge uleiul.
  3. Adaugă câteva cuișoare și scorțișoară în ulei.
  4. Adaugă câteva cepe și lasă-le să se prăjească până se înmoaie.
  5. Adaugă usturoi și puțină apă, lasă să fiarbă până uleiul se separă de amestec.
  6. Adaugă carnea, chimenul, sarea și lasă să fiarbă până carnea este gătită.
  7. Adaugă spanacul.
  8. Fierbe până acesta este gătit.

Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.


ilustrație: Pieter Andreas Rijsbrack (1685/1690 – 1748), “Natură moartă cu găinușe sălbatice (potârnichi)” (detaliu)
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*