Gâscă-n blid

Rețeta nu conține carne de pasăre, ci are la bază mămăliga și brânza.

Este răspândită în tot judeţul Sibiu, cu denumiri precum “gâscă” în Ţara Oltului sau “zgoică” pe Valea Hârtibaciului, spun cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu. În Cârțișoara, “gâștele” se mănâncă împreună lapte acru, iar în Nocrich, cu lapte dulce.

Gâscă-n blid

Ingrediente

  • 1 kg făină de porumb
  • 500 g brânză de oaie frământată
  • 2,5 l apă
  • 250 g smântână
  • sare

Mod de preparare

  1. Se pune apa la fiert într-o oală de tuci.
  2. Între timp, se cerne făina de porumb și se adaugă în apă, doar atunci când aceasta clocotește. Se adaugă sare și se lasă la fiert cam 15 – 20 minute. Se scurge cir într-un alt vas. Se învârte bine, cu mestecăul, să nu rămână cocoloaşe.
  3. Când mămăliga e bine amestecată şi fiartă, se întoarce pe un cârpător și se taie felii, cu o aţă groasă.
  4. Într-un vas smălţuit, se așează un strat de brânză, smântână, unul de mămăligă şi tot aşa, încheindu-se cu brânză şi smântână.
  5. Se pune în cuptorul încălzit și se lasă până când se topeşte brânza.
  6. Se servește caldă.

„Făceam o mămăligă mare de tremura masa! Eram mulți la masă, iar din mămăligă făceam de toate, și de dulce și de post.”

Rețetă publicată de CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu în lucrarea “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*