Gem de caise sau piersici

Ingrediente

  • 3 kg de caise sau piersici
  • 2 kg de zahăr
  • apă

Mod de preparare

  1. Se aleg fructe foarte bine coapte, se curăță de sâmburi, se cântăresc și se pune zahărul deasupra lor. Se lasă să stea astfel, timp de 3-4 ore. Apoi, cratița în care se află (trebuie să fie o cratiță suficient de mare, ca să mai rămână spațiu pentru ca gemul să nu curgă, ulterior) se pune la foc, pe aragaz, cu o tablă dedesubt.
  2. După ce gemul începe să fiarbă, se reglează focul mic. Trebuie amestecat, din când în când, pentru ca să nu se prindă de fundul cratiței. Atunci este gata. Pentru a afla aceasta, se încearcă gustând din el, cu lingura de lemn, și presărând câteva picături pe o farfurioară: dacă picătura este închegată și nu se întinde, atunci se poate considera că gemul este gata.
  3. Gemul se pune, cu un ibric, în borcane bine spălate, uscate și încălzite. Se lasă să se răcească și apoi se pot pune capacele.
  4. Gemul trebuie să aibă o culoare frumoasă, gălbuie, întocmai ca a fructului din care a fost pregătit.


Rețetă publicată de Aurelia Rusu în cartea “Gătim împreună în Casa Baronului”
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*