Jumări și pastă de jumări

Jumările se preparau în ziua în care se tăia porcul sau în ziua următoare.

Ingrediente

  • 1 kg slănină proaspătă
  • 1 lingură sare mare, neiodată

Mod de preparare

  1. Slănina se taie în bucăți de 2 cm / 2 cm, se pune în cratiță la foc mic, până se topește și se rumenesc jumările rezultate. Dintr-un kilogram de slănină, vor rămâne aproximativ 150 grame de jumări și 700 grame de unsoare.
  2. Jumările se strecoară și se potrivesc cu sare.
  3. Se păstrează la rece, de preferință în cămară, neacoperite, pentru a rămâne crocante.


Pasta de jumări se prepara la tăierea porcului, înainte de Crăciun. Se întindea pe felii de pâine.

Pastă de jumări

Ingrediente

  • 5 kg osânză și slănină proaspătă de la porc
  • 2 linguri sare
  • 1/2 lingură piper
  • 1 lingură cimbru

Mod de preparare

  1. Se taie osânza și slănina în bucăți de 10 cm/10 cm și se topesc până când jumerile capătă o culoare rumenie.
  2. Se strecoară și se lasă la răcit.
  3. Se macină mărunt împreună cu cimbrul.
  4. Se adaugă sarea și piperul. Dacă se dorește, se poate adăuga și usturoi.
  5. Se depozitează în borcan, iar deasupra se pune un strat de untură topită, pentru conservare.


Rețete publicate de Muzeul ASTRA în broșura „Mâncăruri tradiționale din județul Sibiu”
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*