Lapte de bou

Laptele de bou se mânca împreună cu mămăligă sau chiar cu fasole frecată și cartofi copți.

Ingrediente

  • 1 l apă
  • 200 g prune uscate
  • 2 linguri cu zahăr

Mod de preparare

  1. Fructele se uscau în cuptor după ce se făcea pâine.
  2. Tăiate felii, prunele se puneau în cuptorul domolit, direct pe vatră şi se lăsau la uscat, până se răcea cuptorul; apoi se mai uscau la soare chiar şi două zile.
  3. Se păstrau înșirate pe ață sau în săculețe agățate de grindă, în pod.
  4. Spălate bine, prunele se fierb în apă cu zahăr, aproximativ 10 minute.

Acest preparat se întâlnește în toate zonele etnofolclorice ale județului Sibiu, sub diferite denumiri: lapte de bou – în Turnu Roșu și Racovița, de pe Țara Oltului; poame fierte – în Retiș și Agnita, pe Valea Hârtibaciului, potrivit cercetătorilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu.

Rețeta a fost publicată în enciclopedia multimedia “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”, editată cu sprijinul AFCN.
De la doamna Maria Grancea, bibliotecară în Avrig, am aflat și o anecdotă locală despre laptele de bou:

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*