Păpăradă cu creste de slănină – o omletă îmbunătățită

Mâncarea din ou este întâlnită în tot județul Sibiu, iar modul de preparare este asemănător în toate zonele.

S-au consemnat şi variante îmbunătăţite de păpăradă, cu brânză sau chiar cu cârnaţi ori carne din oală.

“Este o mâncare ușor de pregătit, care te scoate din năcaz… când nu ai avut vreme să faci zamă ori tocană, iute faci păpară!”

Ingrediente

  •  6 ouă
  • 150 g slănină
  • sare

Mod de preparare

  1.  Se pune slănina, tăiată bucăţi potrivite, în creste, într-o tigaie cu fundul gros şi se lasă pe foc până se prăjește bine, apoi se adaugă ouăle care se pregătesc din timp.
  2. Ouăle se sparg într-o farfurie adâncă, după care se bat cu furculiţa, se pune sare după gust și se toarnă în tigaie, peste crestele de slănină.
  3. Se amestecă la început, de două-trei ori după care nu se mai amestecă, se lasă cam 3 minute să se pră­jească, până se rumeneşte bine.
  4. După ce este gata, se scoate pe o farfurie şi se serveşte cu salată verde, lapte covăsât sau murături.

Rețeta a fost culeasă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu și publicată în prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al județului Sibiu, “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*