Plăcintă cu brânză ca la Gura Râului

Mărginimea Sibiului are peisaje frumoase și oameni primitori, dar și bucate tradiționale delicioase!

Astăzi învățăm să pregătim cea mai gustoasă plăcintă cu brânză, după o rețetă din comuna Gura Râului.

Ingrediente

  • pentru maia: 35 g drojdie, un pahar cu lapte
  • pentru aluat: 1 kg făină, 1 linguriţă cu sare, 400 ml lapte, 3 ouă, un pahar cu vin alb, 75 g unt
  • pentru umplutură: 800 g brânză frământată, 1 legătură de mărar, ulei pentru prăjit

Mod de preparare

  1. Se face maiaua din drojdie dizolvată într-un pahar cu lapte şi se toarnă peste ea un kilogram de făină şi o linguriţă de sare.
  2. Se frământă bine, se adaugă laptele, ouăle şi un pahar de vin alb.
  3. La sfârşit, se încorporează untul topit; nu se mai bate aluatul, doar se împăturește şi se presară puţină făină. Se lasă la dospit o jumătate de oră.
  4. Între timp, pregătim umplutura, amestecând brânză frământată cu mărarul tocat mic.
  5. Aluatul dospit se întinde nu foarte subţire, se taie în forme rotunde, se aşază umplutura în mijloc; se acoperă şi se presează la margini.
  6. Plăcintele se prăjesc în ulei încins, până când devin aurii.

Spor la treabă și poftă bună!

Rețeta a fost consemnată de cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu, în cadrul unui proiect de cercetare derulat în anul 2015, în colaborare cu TV Paprika.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*