Porc cu sos picant

Mod de preparare

  1. Fierbe carnea cu câteva mere și cepe, în suficientă apă.
  2. Când merele și ceapa sunt fierte, ia de pe foc. Trece zeama prin strecurătoare.
  3. Adaugă carnea și fierbe până aceasta devine moale.
  4. Scoate carnea și pune-o pe o farfurie curată. Folosește zeama de la fiertură pentru sos.
  5. Adaugă puțin oțet, șofran, piper și puțină miere. Fierbe până devine consistent.
  6. Pune carnea pe farfurii și adaugă sosul.
  7. Sărează după gust.

Sfatul bucătarului-șef: „Dacă gătești pentru un prinț sau un nobil, adaugă lămâie; după aceea adaugă câteva migdale [și] struguri.

Acest preparat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.


foto sus: Peeter Snyders (1582-1649), “Natură moartă cu fructe și ceapă” (detaliu)
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*