Sarmale pentru masa de Revelion

Puțini sunt cei care mai știu că, în satele din județul Sibiu, sarmalele sunt un preparat devenit tradițional abia în urmă cu vreo jumătate de secol, pregătirea lor pentru ocazii speciale încetățenindu-se după anul 1950.

Sarmale

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc tocată
  • 3 cepe
  • 2-3 pumni de orez
  • 2 cartofi
  • 2 linguri cu bulion
  • mărar
  • 1-2 căpățâni de varză murată
  • piper
  • cimbru uscat
  • 200 g afumătură
  • 100 g slănină
  • frunze de dafin

Mod de preparare

  1. Ceapa, curățată şi tocată mărunt, se călește în puţin ulei, la foc mic.
  2. Se adaugă carnea tocată și bulionul.
  3. După ce se călesc, se adaugă orezul, cartofii curățați și tocați și se amestecă totul, condimentându-se după gust.
  4. Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză, cele mai frumoase fiind folosite la împăturatul sarmalelor, iar restul se toacă mărunt.
  5. Într-o oală de lut se așază bucăți de cimbru, în formă de cruce, apoi afumătura, slănina și varza tocată.
  6. Se ia câte o foaie de varză și se pun două linguri din compoziția de sarmale, se împătură sarmalele și se așază în oală; deasupra fiecărui strat de sarmale este un strat de varză mărunt tăiată, dafin și mărar. Se încheie cu varză tocată. Se pune apă cât să acopere sarmalele, apoi se introduce oala în cuptorul preîncălzit și se lasă să fiarbă aproximativ două ore.
  7. Sarmalele de post se prepară similar, dar fără carne şi se folosesc mai multe legume.

Rețeta pe care v-o oferim astăzi este culeasă de cercetătorii de la CJCPCT Cindrelul – Junii Sibiu și publicată în lucrarea “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*