Tăiței în moare ca la Retiș

O mâncare simplă și ieftină, pregătită în postul Paștilor prin satele din județul Sibiu, tăițeii în moare erau acri de “te junghiau în urechi”.

Dacă în nord-estul județului, pe la Retiș, se numeau “tăiței în moare”, localnicii din Dârlos, din apropierea Mediașului, cunosc acest preparat sub denumirea de “frecăței în moare”. “Mâncam frecăței cu moare în postul Paștilor, nu că ar fi fost buni, da’ erau ieftini și altceva nu aveam. Te junghiau în urechi frecăţeii ăştia, de acri ce erau. Acum nu mai face nimeni, numa’ vreun bătrân sau doi în zi de post”, povestesc sătenii.

Ingrediente

  • făină de grâu
  • apă
  • sare
  • moare (zeamă de la varza murată)

Mod de preparare

  1. Din apă și făină, se face un aluat de consistența celui de tăiței și se frământă bine.
  2. Aluatul nedospit se întinde în foi subţiri şi se lasă să se usuce 5 – 7 minute, apoi se taie felii mai late.
  3. Într-o oală, se pun cantități egale de moare și apă și se fierb tăiţeii în acest amestec.

Rețeta a fost descoperită de cercetătorii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul Junii Sibiului” și publicată în cartea “Rețete tradiționale din zona Sibiului”.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*