Tocană de oaie cu crumpene

Această tocană din carne de oaie și cartofi se servește cu sfeclă roşie cu hrean, sau ardei copţi, acriți cu oţet.

Este un preparat ce se găteşte încă în toate zonele judeţului.

Ingrediente

  • 2 kg carne de oaie
  • 1 kg de cartofi
  • 6 cepe
  • 5 ardei
  • 1 gogoșar
  • 3 roşii
  • 100 ml ulei sau untură
  • frunze de pătrunjel
  • foi de dafin
  • paprică
  • sare
  • piper

Mod de preparare

  1. Carnea de oaie se curăţă bine de pieliţă şi grăsime, apoi se taie în cuburi.
  2. Într-o cratiţă (de preferat de tuci), se prăjeşte ceapa, tocată mărunt, în ulei sau untură, până devine aurie.
  3. Se adaugă paprica şi apoi se pune carnea. Se completează cu o cană de apă fierbinte. Se lasă să fiarbă la foc, cu capac, și se mai amestecă din când în când, ca să nu se ardă ceapa.
  4. Când scade zeama, se completează iar cu apă şi se adaugă foile de dafin.
  5. După ce carnea s-a înmuiat foarte bine, se adaugă ardeii şi gogoşarul tăiaţi felii subţiri, cartofii şi roşiile tăiate cubuleţe.
  6. Se sărează, condimentează, se adaugă apă, cât să acopere şi se continuă fierberea, la foc domol.
  7. La final, se presară pătrunjel tăiat mărunt.


Rețetă culeasă și publicată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul – Junii Sibiu în lucrarea “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*