Trei rețete simple de socată

Socata este băutura perfectă în timpul verii, când este necesar să ne hidratăm des. În plus, socata este ușor de pregătit și necesită doar câteva ingrediente de bază: flori de soc, lămâie, miere sau zahăr și apă.

Iată trei rețete simple, oferite de “La Fântâna”, pe care le poți încerca!

Socată cu portocale

Ingrediente

  • 6 flori de soc
  • 3 litri de apă plată
  • 200 g miere de albine
  • 2 lămâi
  • 1 portocală
  • 6 boabe de orez (pentru sifonare)


Mod de preparare

  1. Scutură temeinic florile de soc, clătește-le bine cu apă și lasă-le la scurs pe un prosop de hârtie.
  2. Într-un vas de 3 litri, pune 200 g de miere, zeama de la o lămâie și de la o portocală.
  3. Taie cealaltă lămâie în felii subțiri și adaug-o, de asemenea, în borcan.
  4. După ce ai amestecat mierea cu sucul de citrice, agită foarte bine vasul, până când ingredientele se dizolvă bine.
  5. Toarnă, apoi, lichidul în borcan și completează cu apă, până când vasul este 3/4 umplut.
  6. Amestecă tot conținutul, din nou, și adaugă florile de soc, după care completează cu apă, până când vasul este umplut complet.
  7. La final, adaugă și 5-6 boabe de orez, pentru ca băutura să iasă puțin acidulată.
  8. Acoperă vasul cu o farfurie și lasă la lumină, timp de două zile, timp în care mai amesteci de 2-3 ori pe zi.
  9. După cele două zile de fermentație, strecoară băutura și păstreaz-o în vase de sticlă, la frigider.


Socată cu ghimbir

Ingrediente

  • 5 l apă
  • 8 flori de soc
  • 2 lămâi
  • 100 g ghimbir
  • 100 g zahăr sau 100 g miere


Mod de preparare

  1. Pregătește un borcan de 5 litri, în care vei pune florile de soc, zeama de la lămâile stoarse, puțină coajă de lămâie, zahărul și ghimbirul curățat și tăiat rondele subțiri.
  2. Amestecă bine ingredientele, până când zahărul este complet dizolvat, și lasă la macerat, la soare, timp de 48 de ore.
  3. Trebuie să acoperi borcanul cu o farfurie, dar să amesteci băutura, de 2-3 ori pe zi, pentru a potența aromele.
  4. La final, strecoară sucul și păstrează-l la frigider, până la servire.


Socată cu zahăr ars

Ingrediente

  • 10-12 flori de soc mari
  • 350 g zahăr
  • 4-5 lămâi
  •  4 litri apă

Mod de preparare

  1. Florile de soc trebuie curățate de impurități și clătite, delicat, în apă rece, ca să nu se rupă.
  2. Apoi, toarnă zahărul într-o cratiță încăpătoare și așază pe foc, pentru a se carameliza.
  3. După ce zahărul s-a transformat într-un sirop gros și ușor arămiu, toarnă peste el cei patru litri de apă. Chiar dacă la început se vor forma bucăți compacte de zahăr, lasă compoziția pe foc până când zahărul se topește complet.
  4. Toarnă apa cu siropul de zahăr ars într-un borcan încăpător și adaugă zeama de lămâie, florile de soc și câteva felii de lămâie.
  5. Acoperă borcanul cu o farfurie și lasă-l la soare, pentru ca băutura să fermenteze.
  6. Compoziția se amestecă dimineața și seara, iar după două zile se strecoară și se ține la frigider.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*