Zamă de amnar

Este o ciorbă pregătită odinioară în vremuri grele, de război, sau imediat după aceea.

Astăzi, rețeta este cunoscută în sate precum Mihăileni sau Metiș, dar nu se mai prepară aproape deloc, potrivit cercetătorilor de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu.

„Acum nu mai face nime’ zama asta. Dacă faci zamă cu crumpene, mai pui și ceapă și morcovi, pătrunjel, da’ atunci nu mai îi zamă de amnar. Nu știu de ce-i zice zeamă de amnar, poate pentru că-i zamă de zile amare.”


Zamă de amnar

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • o căpățână de usturoi
  • o lingură cu făină
  • 1 l apă
  • sare

Mod de preparare

  1. Se curăță cartofii, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă, împreună cu usturoiul pisat.
  2. Când totul e fiert, se face o deresătură din făină și apă și se pune peste ciorbă.
  3. Se potrivește de sare.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*