Zamă de crechiţă ca la Alămor

Zama de crechiță este o ciorbă pregătită în cratiță, un preparat specific satului Alămor, de pe Valea Secașelor.

Ana Frăţilă, localnică: „Zama de crechiţă se mâncă şi vara şi iarna, când vrei. Noi punem acum numa’ cârnaţ, dar se mai punea şi păpăradă, apoi io cred că dacă le pui pe amândouă, tot moare cineva, că-i greu la stomac. Da’ o faci că-i bună, să o mânci odată.”

Zamă de crechiţă

Ingrediente

  • 3 – 4 morcovi
  • 2 cepe medii
  • 2 ardei
  • 70 g orez
  • cârnat
  • un ou
  • o lingură cu untură
  • 100 ml lapte
  • 3 – 4 l de apă
  • frunze de pătrunjel
  • tarhon
  • paprică
  • sare

Mod de preparare

  1. Legumele, spălate și curățate, se taie cubulețe și se călesc în untura încinsă din cratiță, apoi se toarnă apă şi se lasă la fiert.
  2. Într-o altă cratiță mai mică se pune pe foc cârnatul de la borcan, se lasă atât cât să se topească untura şi se răstoarnă peste legume, când acestea sunt fierte.
  3. Se adaugă orezul ales şi spălat și se lasă să fiarbă.
  4. Se asezonează cu sare și paprică, după gust.
  5. Când ciorba e fiartă, se ia de pe foc și se lasă să se domolească puțin.
  6. Între timp se bate un ou, se toarnă laptele, iar compoziția se pune peste ciorbă.
  7. Se adaugă tarhonul și frunzele de pătrunjel, tăiate mărunt.

Rețeta tradițională a fost culeasă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu în cadrul proiectului “Cercetarea gastronomiei tradiționale din județul Sibiu”. Propria noastră cercetare arată că în oraș o puteți gusta doar la restaurantul Zestrea, din Piața Mare nr. 8. Să aveți poftă!

 

Un comentariu

  1. Mihai Daniel

    Asemănătoare cu “zama de păpăraie” (ALBA) care e la fel de bună dar mai pretenă cu stomacu… (supă ardelenească de pui cu cu “bulion din grăădină” , usturoi, tarhon, iar în loc de tăiței păpăraia care este de fapt compoziția găluștelor prajite)… Bun…o să fac (nu încerc) și rețetă asta….deja îmi miroase a bun…

     

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*