Zamă de întins cu slănină şi păpăradă

Zama de întins este de fapt un sos consistent și sățios, care se mănâncă împreună cu mămăligă, numai bun pentru a astâmpăra foamea gospodarilor care muncesc din zori și până-n noapte.

Rețeta a fost culeasă din satul Curciu, de pe Valea Târnavelor.

„Primăvara nu băgăm lapte și bulion în zama de întins, o stângem cu zăr de la laptele de oaie. Se mai face şi cu cârnaţ, în loc de slănină. E zamă de cinci minute, când ai mult de lucru.”

Ingrediente

  • 6 – 7 ouă
  • slănină
  • 2 linguri făină de grâu
  • 6 – 7 căţei de usturoi
  • 250 – 300 ml bulion
  • un pahar cu lapte
  • 1,5 l apă
  • frunze de pătrunjel

Mod de preparare

  1. Slănina se taie în creste şi se frige într-un vas de tuci, pe ploatănul încins cu foc de lemne şi coceni.
  2. Se adaugă ouăle bătute şi amestecate cu o lingură cu făină.
  3. Se mărunțește omleta cu furculiţa, apoi se pun puțină apă, bulionul, usturoiul tăiat mărunt și sare după gust. Se lasă să fiarbă cam 5 minute.
  4. Între timp, se pregătește separat un amestec omogen din lapte și restul de făină. Acest sos se toarnă peste mâncare și se lasă să mai clocotească de două ori, în timp ce se amestecă în continuu.
  5. La final, se presară frunze de pătrunjel tăiate mărunt.


Rețetă preluată din lucrarea “Popasuri culinare din zona Sibiului”, editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cindrelul – Junii Sibiu
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*