Zamă de păpăradă

Zama de păpăradă este o ciorbă acră, având ca ingredient de bază ouăle gătite omletă. Rețeta a fost culeasă din satul Ighişu Vechi, în Podișul Târnavelor, acolo unde femeile o gătesc pe “ploatăn”.

Localnicii o apreciază pentru că-i gustoasă și sățioasă, numai bună pentru o zi de muncă grea la câmp: „asta-i mâncare de hotar: se face dimineaţa; într-o jumătate de ceas îi gata. Se face iute şi se duce pe hotar în bogot, într-o oală cu toartă şi capac. Se pune la soare, să stea zama caldă. Se mănâncă împreună cu mămăligă rece”.

Ingrediente

  •  8 creste de slănină
  • ulei
  • 10 ouă
  • făină de mălai
  • paprică
  • făină de grâu
  • sare
  • tarhon
  • oţet
  • lapte
  • usturoi
  • apă

Mod de preparare

  1.  Într-o oală se pun crestele de slănină la prăjit, împreună cu puțin ulei. Se adaugă paprică.
  2. Separat, se bat 9 ouă pentru păpăradă și se presară sare și făină de mălai, ca să fie mai tare.
  3. Se adaugă păpărada în oală și se lasă să se frigă până se umflă; se întoarce pe cealaltă parte, iar la final se taie bucăți mari cu furculița.
  4. Se adaugă apă caldă şi oţet, să nu se adune “fluturași”. După ce dă un clocot, se pune un amestec de făină de grâu şi lapte, pentru ca ciorba să capete consistență. Se adaugă usturoi, tarhon și un albuș bătut.
  5. Gălbenuşul rămas se freacă separat într-o farfurie și se adaugă puțină apă rece, apoi zeamă caldă. Se toarnă amestecul peste ciorbă și se potrivește de sare și oțet.

Rețeta zamei de păpăradă a fost culeasă de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale “Cindrelul – Junii” Sibiu și este inclusă în enciclopedia multimedia “Popasuri culinare în ținutul Sibiului”.
 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*