Gogoși cu piersici

Mod de preparare

  1. Alege piersici coapte, curăță-le de coajă și scoate sâmburii.
  2. Fă un aluat din ouă, făină, puțin vin, apă de trandafiri, zahăr și un pic de sare.
  3. Scufundă piersicile în aluat și prăjește-le în unt până devin auriu-maronii.

Servire

  • fierbinți
  • cu zahăr

Sfatul bucătarului-șef: „Dacă sâmburele nu se poate scoate ușor, taie piersica în felii rotunde.”

Acest preparat de piersici în aluat este descris în „Cartea de bucate a bucătarului-șef al principelui Transilvaniei”, scrisă în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. Cartea este cel mai vechi document de acest fel de pe teritoriul de astăzi al României. Ea a fost valorificată prin intermediul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în secolul XVI” al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.


foto sus: Joris van Son (1623-1667), Natură moartă lângă o coloană (detaliu)
 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*