Zamă de morcovi

Această ciorbă se servea, în trecut, chiar și la nunți.În general, în bucătăria din zona Sibiului, morcovii reprezintă un ingredient secundar în mâncare, alături de alte legume. Totuși, “zama” de morcovi cu carne și lapte este ciorba care transformă morcovul în ingredient principal.

Ingrediente

  • 700-900 grame morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • afumătură de porc
  • 3 ouă
  • 1,5 litri de lapte
  • 2 litri de apă
  • sare

Mod de preparare

  1. Se pune afumătura la fiert în apă rece, iar când carnea este pe jumătate fiartă, se adăugă pătrunjelul, curățat și tăiat cubulețe, morcovii, curățați, dar lăsați întregi sau tăiați de-a lungul.
  2. Aproape de final, se toarnă laptele, se potriveşte de sare și se lasă să mai dea câteva clocote.
  3. Se ia ciorba de pe foc şi, după ce se domoleşte, se adaugă ouăle bătute bine.
  4. Poftă bună!

În trecut, în sate precum Vurpăr, de pe Valea Hârtibaciului, și Porumbacu de Sus, din Țara Oltului, această ciorbă se servea la nunți, în loc de ciorbă cu orez, spun cercetătorii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul – Junii” Sibiu, care au descoperit această rețetă.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*